رفتن به محتوای اصلی
Printer Friendly, PDF & Email

«دوران استثمار به پایان رسیده است»

تارنگاشت
عدالت

سه شنبه، ۲۶ دی ۱۴۰۲
نویسنده:
بریژیت کوئک
برگرفته از:
نویه راینیشه تسایتونگ
منتشر شده در تاریخ:
۱۶ ژانویه ۲۰۲۴

وضعیت جهان در ژانویه ۲۰۲۴

روسیه:
پیش از این در ۵ اکتبر ۲۰۲۳، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، از جمله در نشست والدای در سوچی، اظهار داشت: «ایالات متحده و اقمارش مسیر ثابتی به سوی هژمونی در امور نظامی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و حتی اخلاقی و ارزشی انتخاب کرده اند ... آنها منکر این نیستند که شکوفایی غرب تا حد قابل توجهی از طریق غارت مستعمرات طی چندین قرن حاصل شده است. این یک واقعیت است.  اساساً، این سطح از توسعه از طریق غارت کل کره زمین به دست آمده است... ما مجبوریم به فشارهای نظامی و سیاسی روزافزون پاسخ دهیم. من بارها گفته ام که ما کسانی نبودیم که به اصطلاح "جنگ در اوکراین" را آغاز کردیم. برعکس، ما سعی می کنیم به این جنگ پایان دهیم. ما نبودیم که در سال ۲۰۱۴ در کیف کودتا کردیم – یک کودتای خونین و ضد قانون اساسی کشور... آنها نه سال مردم را بمباران کردند و تانک ها را به میدان فرستادند.  این یک جنگ بود، یک جنگ واقعی که علیه دونباس آغاز شد. و هیچ کس کودکان به قتل رسیده در دونباس را نشمرد. هیچ کس در کشورهای دیگر، به ویژه در غرب برای قربانیان گریه نکرد... این جنگ که توسط رژیم کیف و با حمایت فعال و مستقیم غرب آغاز شد، اکنون بیش از نه سال است که ادامه دارد و هدف عملیات ویژه نظامی روسیه پایان بخشیدن به آن است... می خواهم این را روشن بگویم که بحران اوکراین یک درگیری ارضی نیست. روسیه از نظر مساحت بزرگترین کشور جهان است و ما هیچ علاقه ای به تسخیر سرزمین های بیشتر نداریم... مسئله بر سر اصول نظم جدید بین المللی است.» در ادامه روسیه اصولی را مطرح کرد که اکثر مردم جهان آن را به عنوان پایه و اساسی قابل قبول تر برای زندگی مشترک خلق ها می پذیرند:
۱. ما می خواهیم در دنیایی باز و متصل زندگی کنیم که در آن هیچ کس سعی نکند موانع مصنوعی را در مسیر ارتباطات، توسعه خلاق و شکوفایی مردم قرار دهد...
۲. ما می خواهیم تنوع جهان حفظ شود و به عنوان مبنایی برای توسعه جهان شمول باشد...
۳.  هیچ کس حق یا توانایی این را ندارد که برای دیگران و به نیابت از آنان بر جهان حکومت کند. دنیای آینده دنیای تصمیمات جمعی است...
۴. روسیه طرفدار امنیت جهانی و صلح پایدار مبتنی بر احترام به منافع همه است...
۵. ما از عدالت برای همه دفاع می کنیم. همانطور که دو بار گفته ام، دوران استثمار به پایان رسیده است. کشورها و ملت ها از منافع و توانمندی های خود آگاه هستند و می‌خواهند بر خود تکیه کنند که بر قدرت آنها می افزاید. همه باید به مزایای دنیای امروز دسترسی داشته باشند و تلاش برای محدود کردن آن برای هر کشور یا مردمی باید به عنوان یک اقدام تجاوزکارانه تلقی شود.
۶.  ما هوادار برابری هستیم و از ظرفیت‌های متنوع همه کشورها دفاع می کنیم. این یک عامل کاملاً عینی است. اما این هم واقعیت است که دیگر هیچ کس حاضر نیست از کسی دستور دریافت کند یا منافع و نیازهای خود را به کسی به ویژه به ثروتمندان و قدرتمندان وابسته نماید...
 ما معتقدیم که عمل گرایی و عقل سلیم غالب خواهد شد و جهانی چند قطبی پدید خواهد آمد.  (۱) در ۱۴ دسامبر، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به سؤالات شهروندان روسی در مورد عملیات ویژه نظامی روسیه در اوکراین به مدت چهار ساعت در تلویزیون عمومی روسیه پاسخ داد. پوتین گفت وظایفی که روسیه برای انجام عملیات نظامی ویژه در اوکراین برای خود تعیین کرده است، بدون تغییر باقی می ماند. او گفت: « وقتی صلح برقرار خواهد شد که به اهداف خود دست یابیم» پوتین در خصوص رویارویی نظامی اسرائیل و فلسطینی ها از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تا به امروز، بار دیگر تاکید کرد که روسیه اجرای تصمیمات سازمان ملل مبنی بر تشکیل یک کشور فلسطینی با پایتخت آن در اورشلیم شرقی را ضروری می‌داند.  پوتین وضعیت کنونی نوار غزه را تشریح کرد و ارزیابی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در مجمع عمومی سازمان ملل متحد را مورد تایید قرار داد. دبیرکل سازمان ملل غزه امروزی را بزرگترین قبرستان کودکان در جهان خواند. چنین ارزیابی گویای خیلی چیزها است. پوتین گفت: این یک ارزیابی عینی است که باید در اینجا صورت گیرد.(۲)

چین:
وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، در نشست خود با وزیر امور خارجه آمریکا در پایان نوامبر ۲۰۲۳ گفت: «چین امیدوار است که ایالات متحده دیدگاهی عینی و منطقی نسبت به چین اتخاذ کند و با چین در همان جهت و در زمینه سیاسی همکاری کند. آمریکا باید مبانی روابط چین و آمریکا را حفظ کند و رویدادهای غیرمنتظره و نادر را به شیوه ای آرام، حرفه ای و منطقی مدیریت نماید. طرفین باید تفاهم بین رئیس‌جمهور شی و بایدن در بالی را در متن و روح اجرا کنند و برای تثبیت روابط و بازگرداندن آن به مسیر اصلی تلاش کنند.»  پس از آغاز درگیری‌های نظامی بین اسرائیل و فلسطینی‌ها در ۷ ژانویه، پس از اینکه ایالات متحده بزرگترین ناو هواپیمابر خود را در ۹ اکتبر ۲۰۲۳ به دریای مدیترانه فرستاده، چین شش کشتی جنگی خود را به آب های خاورمیانه اعزام کرد تا آن طور که گفته شد،در عملیات معمول شرکت کنند. با انجام این کار، چین همچنین نشان داد که چین با موضع یکجانبه اسرائیل که خود را در سراسر جهان به عنوان کشور مورد حمله فلسطینیان قرار گرفته نشان می دهد و در نتیجه حق دفاع از خود را دارد، موافق نیست. در این زمینه، توجه به کتاب سفید چین در مورد استراتژی نظامی آن از سال ۲۰۱۹ نیز مهم است. بر اساس استراتژی چین برای حفظ امنیت بین المللی تحت اصل همزیستی بین دولت ها، چین در چندین عملیات بین المللی در خشکی و دریا برای نجات جان انسان ها شرکت کرد. از سال ۲۰۱۲، نیروهای مسلح چین از جمله در جستجوی هواپیمای مسافربری MH370، عملیات امدادرسانی به طوفان هایان در فیلیپین، کمک به مبارزه علیه بیماری همه گیر ابولا در غرب آفریقا، غلبه بر کمبود آب در مالدیو، کمک به زلزله‌زدگان در نپال و کمک به سیل‌زدگان ناشی از ترکیدن سد در لائوس شرکت داشت (۳)

 آمریکا/ناتو:
طرح آمریکا برای تضعیف روسیه از طریق بحران اوکراین شکست خورده است. روسیه برنده این بازی است در حالی که کشورهای غربی با شکست روبه رو هستند. با این حال، آنها هنوز تسلیم نمی شوند. جِنگ ازدمیر مقاله نویس  ترک در روزنامه آیدینلیک  بسیار درست می‌نویسد: « جهان به سمت نظم نوینی در حال حرکت است، کشورهای آسیایی و آفریقایی می خواهند از نگرش و رویکرد ریاکارانه نظام غربی که ویژگی آن استکبار، تضعیف اقتصاد، بهره برداری از منابع و استفاده از سلاح های اقتصادی و سیاسی و نظامی است، جدا شوند. مثلاً کشورهای آفریقایی، استعمار فرانسه را از کشورهای خود بیرون می کنند. آنها نمی خواهند استثمار شوند، آنها می خواهند با یکدیگر تولید کنند، تجارت کنند و پیشرفت کنند. در این نظم جدید جهانی، نقش مجمع بریکیز بدون شک بسیار مهم خواهد بود."

اوکراین:
چندین نفر، از جمله سیاستمداران و مقامات نظامی سابق آلمان، مانند شولنبورگ، هارالد کویات و دیگران، بارها اشاره کرده‌اند که چگونه کشورهای آمریکا/ناتو از روند صلح بین روسیه و اوکراین جلوگیری کرده‌اند. همچنین این‌که آمریکا در بودجه جدید فقط مقدار کمی پول برای اوکراین و اسرائیل منظور کرده است، اینکه آمریکا تحریم‌های خود علیه روسیه را دور می‌زند و نفت روسیه را از طریق یونان می‌خرد و در اتحادیه اروپا، در کنار مجارستان، اکنون اسلواکی نیز وجود دارد، که دیگر نمی‌خواهد پولی برای جنگ در اوکراین خرج کند. در خود اوکراین، پس از آن که زلنسکی خواستار بسیج بیشتر مردان و زنان در سن خدمت نظام شد، خستگی از جنگ در حال گسترش است و اکنون اوکراین از کشورهایی که پناهندگان اوکراینی را پذیرفته‌اند می‌خواهد تا سربازان وظیفه را از آنجا به اوکراین بازگردانند.

اسرائیل:
اسرائیل در جنگ غزه علیه فلسطینی ها از منافع اقتصادی خود در خاورمیانه «دفاع» می کند.
۱.  اسرائیل می خواهد روسیه را به عنوان تامین کننده گاز اتحادیه اروپا با میادین گازی تازه کشف شده در دریای مدیترانه که در دسترس نوار غزه قرار دارد، جایگزین کند!
۲.  کانال بن گوریون قرار است با درآمد سالانه ۵ میلیارد دلار جایگزین کانال سوئز برای حمل و نقل شود.

 آلمان:
رهنمودهای جدید سیاست دفاعی این کشور نشان می دهد که آلمان از نظر سیاست خارجی تا چه اندازه با واقعیت آنچه در جهان اتفاق می افتد فاصله دارد. روسیه دشمن اعلام شد! خصلت تهاجمی آلمان با این واقعیت برجسته می شود که "رهنمودهای سیاست دفاعی" جدید حضور ثابت و دائمی در جناح شرقی ناتو را به عنوان یک هنجار اعلام می کند.  این امر پرونده ناتو-روسیه را نقض می کند و آشکارا تهاجمی است! شرکت های آلمانی در این بین ۱۲۰ میلیارد یورو در خارج از کشور سرمایه گذاری کرده‌اند‌ زیرا تولید داخلی دیگر به صرفه نیست. آلمان به عنوان یک کشور صنعتی (!) اکنون ۷۰ درصد برق خود را از خارج وارد می کند.

کشورهای بریکس:
آفریقای جنوبی ۷۰ رئیس کشور و دولت از "جنوب جهانی" را به اجلاس بریکس در پایان ژوئیه ۲۰۲۳ دعوت کرد، اما حتی یک نفر از «غرب مشترک» به این جلسه دعوت نشده بود. گسست بین غرب و جنوب به طور فزاینده ای آشکار می شود. نشست سران اتحادیه اروپا و CELAC همچنین نشان داد که گسست بین جنوب جهانی و «غرب مشترک» چقدر بزرگ است، که در آن کشورهای CELAC (کشور های آمریکای لاتین و مرکزی) مسئله بحران اوکراین و محکومیت روسیه را از بیانیه پیشنهادی اتحادیه اروپا کاملاً حذف کردند. آنها همچنین موفق شدند از حضور زلنسکی ، رئیس جمهور اوکراین در این جلسه که اتحادیه اروپا از او دعوت کرده بود، ممانعت کنند. علاوه بر این، بریکس رسما قصد  دارد استفاده از دلار را کاهش دهد زیرا این امر به طور قابل توجهی حاکمیت سایر کشورها را محدود می کند.
 در ۲ ژانویه ۲۰۲۴، عربستان سعودی نیز رسماً به جامعه کشورهای بریکس پیوست. کشورهای زیر اکنون به بریکس تعلق دارند: روسیه، چین، هند، برزیل، آفریقای جنوبی، ایران، عربستان سعودی، اتیوپی، مصر و امارات متحده عربی. انتظار می رود که در آینده نزدیک ونزوئلا، الجزایر، اندونزی و آرژانتین نیز به عضویت این جامعه بپیوندند.  (۴)

 

۱ https:‎//en.kremlin.ru/events/president/news/7244
۲ https:‎//russian.rt.com/russia/article/1245706-putin-pryamaya-liniya-202…
Übersetzung Brigitte Queck, 14.‎12.‎2023
۳ https:‎//slub.qucosa.de/api/qucosa%3A37767/attachment/ATT-0/
۴ https:‎//spichky.mirtesen.ru/blog/43849623113/Saudovskaya-Araviya-vstupi…

 

برچسب‌ها

About tahuri

tahuri

Comments

حریم خصوصی و کوکی‌ها: این سایت از کوکی‌ها استفاده می‌کند. با ادامه استفاده از این سایت، با استفاده آن‌ها موافقت می‌کنید.

برای دریافت اطلاعات بیشتر، شامل نحوه کنترل کوکی‌ها، سیاست کوکی ها را کلیک کنید.